Prenumerera
Prenumerera

Krönikör Jack Nilsson minns den mördade politikern Zaida Catalán

Idag skulle det varit Zaida Cataláns födelsedag. För er som inte känner till så var hon en ung och driftig jurist, djurrättsaktivist och tidigare Miljöpartist fram tills 2010 då hon hoppade av och började arbeta som expert på sexuellt våld i Afrika. Hon var även rådgivare inom genusfrågor, arbetade med EU:s polisinsats i Afghanistan och samlade på sig en del experttitlar under sin tid.
Den 12 mars 2017 under ett uppdrag blev Zaida tillsammans med hennes FN-kollega Michael Sharp och en tolk kidnappade och mördade. Den kongolesiska regeringen ska ha släppt en 6 minuter lång video som visade när Zaida och Michael avrättades genom att bli skjutna. När kropparna väl blev hittade så visade det sig att hon även blivit halshuggen.
Enligt Uppdrag Granskning skall FN:s högsta ledning mörkat uppgifter om mordet på Zaida. SVT beskrev det som en läcka med tusentals dokument från FN:s högkvarter som visade på att man undanhållit all information om den kongolesiska regimens kopplingar till morden för omvärlden och för offrens familjer.
Zaida begravdes i Kalmar domkyrka den 19 maj 2017.
6 oktober 1980 – 28 mars 2017. ?