Prenumerera
Prenumerera
Erdogan

Nagorno-Karabach konflikten – Erdogans finger är med i spelet

Nagorno-Karabach, sedan 2017 officiellt Republiken Artsach, är ett självstyrande territorium i södra Kaukasus. Befolkningen är armenisk och huvudsakligen kristen. Denna lilla stat är beroende av militärt störd ifrån Armenien. Armenien och det intilliggande Azerbajdzjan har både haft anspråk på området sedan dessa två stater blivit självständiga från sovjetunionen 1991. Strider om anspråket pågick  i flera år, en konflikt som kostade många liv, även civila. 1994 slöts ett formellt eldupphör efter att Ryssland medlat mellan parterna.

Men enligt SVT har flera explosioner hörts i Nagorno-Karabachs huvudstad Stepanakert under gården. Azeriska myndigheter påstår att det enda som sket är att man verkställer ”vedergällningsåtgärder” efter att de mottagit aggression via raketeld från armeniska separatister. Dessa stridigheter har nu pågått i nästa en vecka och striderna är de mest intensiva sedan fredsavtal slöts i regionen 1994, skriver SVT.

Armenien har dock en annan syn på det hela. Enligt vissa källor stödjer Turkiets president, Recep Erdogan, den azeriska aggressionen. Armeniens premiärminister, Nikol Pashinyan, blev intervjuad av France 24 och sade där att Turkiets inblandning är sammanvävt med Turkiets mål om att upprätta ”det turkiska imperiet”, dvs det osmanska riket, genom att göra sig av med kristna armenier som står i vägen för just dessa planer.

– Armenien är det sista hindret för Turkiet och deras expansion mot norr och öster, säger premiärministern till France 24. Han bedömer även att de är ute efter de grekiska öarna och områden i Nordafrika, därmed en förklaring till deras inblandning i Syrienkonflikten.

– Turkiet har ett tydligt mål att återinföra det turkiska imperiet. Bli inte förvånade om den politiken lyckas här, bli inte förvånade om de försöker inlemma inte bara de grekiska öarna i sitt imperium utan expanderar vidare till det kontinentala Europa. Om Turkiet lyckas med detta, vänta på dem i Wien, säger Nikol Pashinyan till France 24.

Han tänker troligtvis på slaget vid Wien år 1683 när kristna styrkor ifrån Europa hindrad muslimerna ifrån att ta sig västerut, in u Europa.

Enligt SvD används kamizake-drömare i striderna mot armenier som Turkiet fått som stöd ifrån Israel. Enligt Svenska YLE har striderna trappats upp under den gågna helgen.

Armenierna tyvärr har all anledning att oroa sig. När det osmanska riket senaste var stort, under 1 världskriget, verkställde de omfattande etnisk resning av kristna armenier. Turkiet hjälper givetvis Azerbajdzjan för att dess befolkning också är muslimer. medan armenierna huvudsakligen är kristna och hamnar i en utsatt position.