Prenumerera
Prenumerera
Creative commons Frankie Fouganthin

Kritik mot polisens hantering av vittnesskydd

Det har riktats kritik mot hur polisen hanterat vittnesskyddet i ett Linköpingsfall. En man hade blivit skjuten 2019 och därmed vittnat mot en medlem i ett kriminellt gäng. Därpå utsattes mannens familj för hot. En släkting blev dessutom ihjälskjuten, rapporterar Sveriges Radio P1.

– Jag får panik. Jag blir så arg, så…för det var nån som stod mig nära. Nån jag brukade prata med varje dag. Jag faller ihop och kunde inte tro det är sant. En oskyldig människa avrättad på det sättet, berättar Azim till P1. Azim är vad programmet Kaliber valde att kalla honom för. Det var hans kusin som blev mördad som vedergällning för vittnesmålet.

Det var i slutet av förra året som ”Azim” blev skjuten av en man med koppling till gängkriminaliteten inom den drogrelaterade sfären i Linköping. Efter att han pekat ut mannan för polisen fick han skydd på annan ort. Även hans familj fick det men familjen flyttade tillbaka till Linköping efter några veckor. Häri anser målsägarbiträdet, Advokat Evin Cetin, ligger felet i polisen bedömning och därför är Azims kusin död. Familjen skulle inte ha flyttat tillbaka till Linköping.

Linköping är den studentstad som det senaste decenniet allt mer blivit känd för att vara en nyckelfäste för Black Cobra.