Prenumerera
Prenumerera
CC BY-SA 4.0 Frankie Fouganthin

LO-ordföranden Thorwaldsson 2015 – Flyktingar kan ge Sverige ”superekonomi”

LO:s dåvarande ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kommenterade år 2015:s flyktingsituation i Nyhetsbyrån Direkt. Hans utgångspunkt var då att Sverige med framgångsrik integration skulle kunna skapa en tillväxt på 4–5 procent per år. Allt ovan rapporterade även SvD.

”Om vi lyckas kan vi bli rikast i Europa. Lyckas vi får vi en superekonomi”, sade den dåvarande LO-basen. Han medgav emellertid att det fanns en investeringskostnad som kunde kräva en del men tror att flertalet nyanlända är i arbete till 2020. LO ville då givetvis vara med och ställa upp med för att hjälpa till med integrationen på arbetsmarknaden. Utgångspunkten var att de kunde gå med på allt förutom sänkte löner för de nyanlända, skriver Di.se. Dessutom påstod Thorwaldsson att det var fullt möjligt för dem att få jobb utan kunskaper i det svenska språket.

Vi närmar oss nyåret till 2021 och Karl-Petter Thorwaldsson framstår allt mindre som en ekonomiprofet. Thorwaldsson har dessutom varit ordförande för ABF och detta säger kanske en del om den organisationens bildningsnivå.