Prenumerera
Prenumerera
Gunnar Strömmer

Gunnar Strömmer (M) ifrågasätter Sveriges Radios etniskt baserade rekrytering

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer anser att rekryteringskriterierna hos Sveriges Radio, som delvis grundar sig på etnisk tillhörighet, är olaglig. Detta framförde han i en debattartikel i Expressen denna vecka.

Gunnar Strömmer belyste det uppmärksammade uppror som medarbetare på SR legat bakom, ett uppror som krävt en noggrannare kartläggning av organisationens anställda utifrån etnicitet. Medarbetarna har därpå markerat att de vill se att minst 25 % av personalen har utländsk bakgrund medan 15 % i personalstyrkan mer specifikt ska ha utomeuropeisk härkomst.

Efter upproret gick Sveriges Radios VD, Cilla Bänkö, ut via SvD och försvarade SVT:s nuvarande rekryteringsstrategi som icke rasistisk och pluralistiskt inriktad.

”Ibland är etnicitet en avgörande faktor, ibland kön, ibland ekonomisk bakgrund, ibland om man kommer från stad eller landsbygd”, säger Bänkö via SvD.

Enligt Gunnar Strömmer är Cilla Bänkös uttalande bara i sig ett uttryck för  diskrimineringen som finns hos SR när hon poängterar att etnicitet kan bli avgörande vid rekryteringar.

Problemet är, menar Strömmer i sin debattartikel, att ”Det ställer inte bara majoriteter mot minoriteter, utan i hög grad även olika minoriteter mot varandra.”

Strömmer lyfter dessutom fram ett fall som drevs ändå upp till Högsta domstolen för 14 år sedan. Domen blev fällande mot Uppsala universitet för etnisk diskriminering när lärosätet öronmärkte 30 % av nybörjarplatserna på juristprogrammet för sökande med två utländska föräldrar. Strömmer var själv med och drev fallet för två unga kvinnor som blivit bortsorterade ifrån juristprogrammet i Uppsala på grund av sin etniska tillhörighet.

Strömmers tes verkar därmed ha stöd i domstolsprejudikat.

Gunnar Strömmer är idag Moderaternas partisekreterare och var 1998-2000 ordförande för Moderaternas ungdomsförbund, MUF.