Prenumerera
Prenumerera
© Faksimil ifrån Mathildas Twitterkonto

SSU:ordförande förringar nazismens illdåd och ser kapitalismen som dödligare

Mathilda Bandarian är ordförande för SSU i Vänersborg och påstår på Twitter. att kapitalismen är värre än nazismen och kommunismen.

Den lokale SSU-ordföranden gjorde detta uttalande under förmiddagen i onsdags. Uttalande väckte starka reaktioner.

”Nu när ni har hackat sönder om ifall kommunism eller nazism är värst måste vi snacka om den värsta, farligaste och dödligaste ideologin av alla: Kapitalismen”, skrev hon som svar på kritiken.

Röster ifrån det egna partiet ifrågasätter också denna rangordning är lämplig.

Det intressanta är att nazismen egentligen heter nationalsocialism och har stark historisk förankring i den socialdemokratiska traditionen. Nationalsocialisterna i Tyskland ville ha en stark offentlig sektorn med offentligt ingripanden i livets alla områden.

Det är inte förvånande att det var en socialdemokratiskt ledd regering, statsminister Per Albin Hansson, som 1941 lät en fullt rustad Tysk division, Engelbrecht, fritt ta sig fram på Svensk järnväg, från det ockuperade Norge till Finland. Se midsommarkrisen.

Socialdemokraterna var dessutom drivande när Statens institution för rasbiologi upprättades i Sverige 1922. Deras koppling till nazismen är tydlig och det är därför inte konstigt att åsikter såsom de Bandarian framför finns i den rörelsen.

Källa om nationalsocialismen, Rasbiologiska institutet och midsommarkrisen: Nationalencyklopedin