Prenumerera
Prenumerera
CC0 Mrmw - https://flic.kr/p/2fphp2B

Konservativa i Storbritannien får igen lag – kan bryta avtal med EU – EU vill gå i rättsligt krig.

I tisdags fick konservativa krafter igenom ett lagförslag i det brittiska parlamentet som ger dess regering möjlighet att frångå ingångna avtal med EU, skriver DN. Lagförslaget har kritiserats men fick majoritet med god marginal, 340–256. De brittiska socialisterna försökte stoppa lagförslaget utan framgång. Nu inväntas slutgiltigt godkännande ifrån House of Lords, ett beslut som kommer hamna på ett godkännande, enligt brittiska media.

EU kommer att försöka vidta rättsliga åtgärder mot Storbritannien för att de vill ha möjligheten att frångå ingångna avtal med unionen, avtal som huvudsakligen rör Brexit. Under dagen har EU delgivit Storbritannien att detta är deras intention, skriver Bloomberg News.

EU kommissionens ordförande kommenterade dessutom det förslag som Storbritanniens parlament röstat igen.

– Förslaget är i sin hela natur ett brott mot åtagandet om att handla med god vilja som finns i utträdesavtalet, säger kommissionsordförande, Kristdemokraten Ursula von der Leyen, enligt SVT.

Enligt SVT har EU skickat ett brev till den brittiska regeringen som då får en månad på sig att svara. Därefter måste EU-kommissionen bestämma sig för hur de går vidare.

Sverige EU-minister Hans Dahlgren (S) ser kommissionens agerande som logiskt i detta sammanhang. Samtidigt är hans ambition att detta agerande inte påverkar de redan känsliga förhandlingarna om handel, fiske och samarbeten med den framtida Storbritannien.

Denna situation bär onekligen vittnesmål om hur ansträngd relationen är mellan EU och Storbritannien.