Prenumerera
Prenumerera
CC BY-SA 3.0 Holger.Ellgaard

Joakim Lamotte beskriver kvoteringen hos SVT

Journalisten Joakim Lamotte arbetade på SVT mellan åren 2013 till 2015. På sin facebooksida beskriver han nu hur public service regelbundet kvoterade in invandare under hans tid i verksamheten. Enligt Lamotte fick en man jobbet som programledare enbart för att han var svart. Personen i fråga ska enligt Lamotte inte haft några andra kvalifikationer som gjort honom lämplig för jobbet.

SVT-reportrar gjorde et uppror i veckan om att mer kvotering behövdes, som en spinoff på BLM-rörelsens framväxt, rapporterade DN.

Men en sådan kvotering inom public service har redan pågått under en längre tid, enligt Joakim Lamotte, som tidigare bland annat har arbetat för ”Uppdrag granskning” och ”Debatt” på SVT.

”Eftersom jag jobbat många år inom Public service blir jag något förvånad, för aldrig har jag varit på andra arbetsplatser där det kvoteras in lika friskt efter just hudfärg och etnicitet”, skriver Lamotte i ett inlägg på Facebook.

Lamott skriver dessutom att personer plockats in ifrån förorter för att på ett bättre sätt spegla Sverige. Enligt Lamotte är det ”nästan absurt” att påstå att Sveriges Radio skulle behöva kvotera in ännu fler ”rasifierade” än de gör i dagsläget.