Prenumerera
Prenumerera

Södertälje kommun skärper registerkontroller vid nyanställningar

Södertälje kommun har nu valt att skärpa sina rutiner kring brottsregisterkontroller av nyanställda. Fyra brottstyper kommer från och med nu kontrolleras innan en anställning kan träda i kraft. Dessa fyrabrottstyper är sexualbrott, narkotikabrott, våldsbrott och ekonomisk brottslighet, enligt SVT.

– Det handlar om att undanröja risker för kopplingar till den organiserade brottsligheten, säger Johan Lefverström, personaldirektör på Södertälje kommun, till SVT.

Tidigare har Södertälje kommun bara kontrollerat sexualbrott när nyanställningar vid nyanställning inom skolverksamheten, vilket är lagstadgat. När detta är genomfört kommer Södertälje vara först med det här i kommunSverige, SVT.

Kommunen medger att de måste kontrollera denna nya rutin så att GDPR:s vidmakthålls i deras arbete. Södertälje har enligt nyligen läckta polisrapporter haft och har än idag omfattande problem med den organiserade brottsligheten som till och med har förgreningar in i politiken.