Prenumerera
Prenumerera

Nya coronarestriktioner i Europa

Världen kan återigen se en ökad smittspridning av Covid-19. I både Stockholm och Oslo har den nedåtgående trenden brutits. Chefsekonomen på norska DNB, Kjersti Haugland, säger att denna nya våg kan stå den norska ekonomin dyrt. Norge har sett en god ekonomisk återhämtning efter den första smittåvgen och detta kan förvärra saker igen, skriver Svenska Dagbladet.

Hälso – och sjukvårdsdirektör för region Stockholm, Björn Eriksson, poängterar att smittspridningen åter är igång i Sverige, i synnerhet Stockholm, och nya restriktioner kan mycket väl kan bli aktuella i den kungliga huvudstaden, enligt SVT. En åtgärd som diskutera är familjekarantän som innebär att hela familjen sätts i karantän om någon i huset hållet testa positivt för covid-19.

Under dagen har Storbritanniens premiärminister, Boris Johnson, markerat att restriktionerna återigen måste införas, däribland en tidsbegränsning för hur länge pubarna får ha öppet enligt BBC. Premiärminister markerar dessutom i ett TV-sänt tal att folkhälsan nu är beroende av individuellt beteende. Han konstaterar att restriktionerna kommer bli kvar ett bra tag till.

Pandemin tilltar även i södra Europa. Häromveckan rapporterade exempelvis Spanien att de nu når smittnivåer som är i paritet med domedagsnivåerna om uppmättes i våras, resultat som  då chockade hela världen, skriver Expressen.

Den svenska ekonomin klarade inte den första pandemivågen särskilt bra med en öppen arbetslöshet som närmar sig 10 %. Den stora frågan är om landet har råd med en till.