Prenumerera
Prenumerera
© KFM

Allt fler yngre ansöker om skuldsanering hos kronofogden

Kronofogdemyndigheten har noterat att allt fler yngre ansöker om att få bli av med sina skulder. Denna process kallas för skuldsanering och efterfrågan på just detta ökar i stort, men i synnerhet hos ungdomarna i Sverige, rapporterar Dagens Juridik.

Sedan 1990-tals krisen har ungdomsarbetslösheten varit ett konstant problem i Sverige. Automatiseringen har djupgående förändrat vår arbetsmarknad och en kontaktbasserad rekryteringsprocess har allt mer växt fram som gör att många utestängs ifrån arbetsmarknaden. Det är inte förvånande att allt fler yngre får socioekonomiskt instabila situationer och slutligen hamnar hos kronofogden med skulder som växer. Men en skuldsanering är en långtgående process som påverkar ens ekonomi upp till 5 år.

– Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär. De har en bild av att det bara är att beställa en sanering och sedan få skulderna avskrivna, och så är det inte, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Under årets första halva inkom ca 15 325 ansökningar om skuldsanering hos kronofogdemyndigheten, enligt pressmeddelandet. Detta är en ökning med över 40 % i relation till samma period i fiol. Sveriges ungdomar är överrepresenterade i denna ökning. Ökningen finns i all ålderssegment men är i särklass kraftigast för unga mellan 18 och 34 år. Här har ökningen varit över 50 % på ett år.

Blancolånen är onekligen en orsak till denna utveckling då de är lätta att få beviljade, även med små inkomster ifrån studiemedel och extrajobb.