Prenumerera
Prenumerera
CC BY-SA 4.0 Frankie Fouganthin

”Fritidsgård” för äldre som är bostadslösa i Kärrtorp

I Kärrtorp, Stockholm, görs en banbrytande insats för äldre som är bostadslösa. De kallar verksamheten för ”fritidsgård” för äldre hemlösa. Men det är inte kommunen eller sveriges politiker som skjutit till de extra resurserna, utan finansieringen kommer ifrån privata donationer, rapporterar SVT.se.

– Den här lokalen hade inte varit möjlig att öppna om det inte var för externa donationer. Kommunen har inte hjälpt till med en krona, säger Jeanette Höglund som är grundare av organisationen Vid din sida, som står bakom lokalen, till SVT.se

Lokalen ligger i en källare under ett bostadshus och färdigställdes av ideella krafter. Lokalen har vilrum, tvättstuga, vardags och en rejält kök. Fritidsgården har på grund av coronapandemin tvingats vänta med sin officiella invigning, men har smygöppnat, skriver SVT.se.

Jeanette Höglund ställde även upp på en intervju i nättidning Mitt i Söderort där hon berättar att verksamheten har öppet mellan 12-23:00, måndag till fredag. Tanken är att de äldre ska kunna ta sig hit för att sova ett par timmar, få en bit mat , tvätta sina kläder och sätta sig en stund framför TV:n.

Till Mitt i Söderort berättar Jeanette att Vid din sida har som mål är att öppna en liknande lokal i Göteborg.

– Vi vill sätta ut grenar i Sverige. Vi börjar nu i Stockholm, förhoppningen är att vi öppnar upp i Göteborg och sedan kanske vi öppnar upp i en annan stad. Vi hoppas på det, säger Jeanette.

Gruppen hemlösa är troligtvis extra utsatta under pandemitider, i synnerhet de hemlösa pensionärerna. Just dessa hemlösa äldre är en växande grupp i Sverige och det är anmärkningsvärt att pengar till den ovan beskrivna satsningen inte har drivits fram av landets politiker.