Prenumerera
Prenumerera
Bilden faller under Public Domain

Somalia: Äktenskapsåldern kan bli 10 år för flickor

Äktenskapsåldern för flickor kan hamna på 10 år i Somalia om ett lagförslag som ligger på parlamentets bord går igenom. FN ställer sig kritiska mot förslaget som tyvärr sammanfaller med djupt rotade traditioner i landet.

Den brittiska tidningen, The Guardian, skildrar en utveckling i Somalia som med råge motsvarar den definition på pedofili som den internationellt erkända psykologiska diagnosmanualen DSM fastställer. I Somalia ska parlamentet rösta om ett lagförslag som kan möjliggöra för män att gifta sig med flickor så unga som 10 år. FN har givetvis reagerat och ifrågasatt förslaget. Men den somaliska kulturen sitter djupt rotad och islams traditioner är vitt skilda ifrån den principer som vi lever efter här i väst.

Reuters skriver att nästa en tredjedel av de somaliska flickorna är bortgifta innan deras 18 års dag och hälften av dessa innan de ens är fyllda 15 år. I många fall accepterar flickans föräldrar detta som enda sätt att lätta på familjens ekonomiska börda. Problemet blir således även en fråga om socioekonomisk jämlikhet i detta väldigt fattiga land.

CC BY-SA 3.0 M Tracy Hunter. De mörkröda och röda fläckarna på kartan visar vart tonårsgraviditeter är som vanligast. I och med islam strikta syn på äktenska och sexualitet finns det alla anledning att sammankoppla dessa områden med vanligt förekommande barnäktenskap

Det somaliska parlamentets vice talman, Abdiweli Mudeey, lade fram förslaget och har enbart lämnat en kortare kommentar om att relevanta instanser inom det islamistiska samfundet garanterat att det följer islams principer, enligt Reuters. Även andra länder på Afrika horn har omfattande problem med en växande islamism.