
Brexit: Parlamentet i London röstade ja till att regeringen kan avvika ifrån igånget avtal med EU
Debatten i den brittiska underhuset pågick i timmar under gårdagskvällen. Efter många omgångar med hårda ord röstades Boris Johnsons lagförslag igenom som gör det möjligt för Storbritannien att bryta med stora delar av det utträdesavtal som redan finns mellan dem och EU, enligt DN.se.
Boris Johnsons var tydlig i sitt tal under gårdagskvällen i Whitehall. Hans åsikt är att Storbritannien måste kunna riva upp delar av det redan ingångna utträdesavtalet med EU. Den del av överenskommelsen som hans konservativa regering reagerat mest på berör gränsfrågan mellan Nordirland och Republiken Irland. Republiken Irland är en självständig stat och inte en riksdel i Storbritannien, såsom Nordirland är. Därpå är Republiken Irland en del av EU:s inre marknad och tullunion. Enligt den framförhandlad avtalet finns det en möjlighet till en mjuk gräns häremellan, Irland och Nordirland, vilket gör att Storbritannien i praktiken aldrig riktigt kan lämna den inre marknaden och tullunionen vilket dess väljarkår så tydligt markerade i folkomröstningen den 23 juni 2020.
Boris Johnsons intention är täppa igen möjligheten till en mjuk gräns mot EU och hans regering fick igår stöd för att i princip avstå från att följa delar av det redan ingångna utträdesavtalet.
Detta skapar en ny praxis inom den internationella rätten. Under hela efterkrigstiden har internationella avtal, samarbeten och unioner prisats väldigt högt. Nationalismen har emellertid växt sig starkare de senaste åren och detta parlamentsbeslut markerar härmed en ny era, där nationella parlament distinkt värdesätter sin dagordning betydligt högre än de internationella relationer som de för ett decennium sedan höll som heliga, ovan allting annat.