Prenumerera
Prenumerera
Navid Afkari

Reflektion: I helgen hängde Iran en 27 årig boxare – Medan svenska politiker kritiserar koranbränning

Han hette Navid Afkari och blev 27 år gammal. Under helgen avrättades han med ett rep runt halsen på ett iranskt fängelse, Adel-Abad-fängelset i staden Shiraz. Det internationella idrottssamfundet protesterade, tillsammans med andra aktörer ifrån det internationella arenen inom politik och Human Rights-rörelsen. De protesterade emellertid för den iranska regimens döva öron. Maktdemonstration står högre upp på deras dagordning en kommunikation med omvärlden.

Han brott var att ha deltagit i regimkritiska demonstrationer för två år sedan och blivit gripen. Det finns misstankar om att han därpå utsattes för tortyr. Under tortyren ska han ha erkännt att han mördat en ordningsvakt vilket resulterade i ett utdömnt dödsstraff för mord. Förhör under tortyr är ett arbetssätt som Iran kritiserats för i åratal.

Det är tänkbart att en internationellt känd idrottare blev utvald för att markera regimens totalitära makt inför sitt folk och inför omvärlden.

När den kriminelle George Floyd dog i Minneapolis skulle hela vänsterrörelsen resa sig på gator och torg. När en koran brändes i Malmö härom veckan skullle våra politiker, däribland Jan Jönsson (L), kritisera detta medan självaste statsminister skulle markera att ”Vi behöver inte ha det i vårt land” i Expressen.
Men var är protesterna emot denna avrättning? Var är torgmanifestationerna och det öppna ifrågasättande av den islamistiska staten Iran? Alla protester lyser med sin frånvaro just för att islams frammarsh i Europa och massinvandringen hit av huvudsakligen muslimer, erbjuder vänstern socioekonomisk svaga människor som röstar på dem samt att islam i grunden är kollektivistisk och detta passar väl in i det röda konsensusburna Sverige.