Prenumerera
Prenumerera
CC BY-SA 3.0 Diliff

Brexit: Förhandlingar som stagnerat

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger sig vara beredd att lämna EU utan ett handelsavtal. Tidigare under året markerade underhusets ledare, Jacob Rees-Mogg, att Storbritannien lämnar EU och den inre markanden den 1 januari 2021, oavsett om ett handelsavtal är framförhandlat och undertecknat eller ej. Denna strikta hållning verkar vara den ännu officiellt rådande nu när hösten allt mer närmar sig. Enligt New York Times driver till och med den brittiska regeringen nya förslag som ska underminera de tidigare kompromisser som är överenskomna smed EU, däribland  överenskommelser kring den flexiblare gränslösningen mellan Nordirland och EU, dvs mellan Nordirland och Republiken Irland.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier påstår även han att den hårda brexiten blir allt mer oundviklig om inte förhandlingarna börjar gå frammåt. Av allt att dömma har de helt stagnerat, rapporterar SVT.

– Man kommer inte överens om fiskerätter men kanske viktigast kring det som kallas “level playingfields” hur företagen ska konkurrera efter Brexit, menar SVT:s Europekorrespondent David Boati i Morgonstudion tidigare i veckan.