Prenumerera
Prenumerera
© Fredrik Wennerlund

Ulf Kristersson: ”Inte aktuellt” med SD i en regering

Moderatledaren Ulf Kristersson var veckans gäst i Ekots Lördagsintervju. Här markerar han tydligt att han inte ser SD som en tilltänkt part i ett regeringssamarbete. Kristersson bedömmer att M och SD skiljer sig på för avgörande frågor för att kunna samregera Sverige. Därmed är Moderaternas intention att inte erbjuda Sverigedemokraterna ministerposter vid en moderatledd regering.

– Det uppenbara skälet är att vi tycker rätt olika i rätt viktiga – inte så många, men rätt viktiga – frågor, säger Kristersson.

Det är framför allt SD:s EU kritiska hållning och mindre alarmistiska syn på klimatfrågan som upprör. Därpå finns det en del internationella frågor som inte verkar kunna samsynkas, skriver expressen.se nu under dagen. Detta sker några timmar efter att Jimmie Åkesson presenterat sina planer om att bli justitsieminister i en konservativ regering.

Moderaterna verkar dock öppna för att förhandla med SD men anser att ett regeringssamarbete med dem kan sluta som den otyliga lösning som S och MP idag skapat kring landets styre. Men Kristersson noterar att han även är beredd att förhandla med Vänsterpartiet så hans öppning till SD kan betraktas som väldigt vag och tillintetsägande.