Prenumerera
Prenumerera
Bilden är i Public Domain

EU ser över migrationsavtal – Stor afrikansk invandring måste hanteras

Den 30 september ska EU-kommissionär Ylva Johansson presentera sitt förslag till ny mogrationsinriktning för Europa. Det ryktas om att uppgörelser med externa länder i Nordafrika, rapporterar Sverige Radio idag.

– Vi vill arbeta mycket mer proaktivt med länder som är transitländer eller ursprungsländer för att bistå dem i migrationskrisen och mer specifikt handlar det om Marocko, Algeriet och Tunisien, sa Frankrikes president Emmanuel Macron, efter toppmötet häromkvällen mellan sju Medelhavsländer., rapportear Sveriges Radio.

Sveriges Radio beskriver dessutom hur EU i flera år donerat mångmiljardbelopp till länder som Turkiet och Libyen så att de ska kunna fånga upp flyktingar och migranter. EuU har tidigare misslyckats att få till liknande aval med exempelvis Tunisien och andra länder rutom, såsom Marocko och Algeriet. Nu kan det finnas anledning att misstänka att dessa avtal ska till.

Denna taktik har redan inneburit större utgifter för EU och ändå har flera EU-länder, däribland Sverige, utsatts för ett orimligt migrationstryck som ger upphov till ytterligare kostnader.

Enda sedan 2010 har invandringen ifrån Afrika ökat. Redan 2018 rapporterade Omvärlden.se att migrationsströmmarna till stora delar av västvärden ökar extra mycket ifrån just denna kontinent. Människorna därifrån har i genomsnitt lägre utbildningar än ifrån andra delar av världen. De områden i Sverige som huserar stora mängder människor ifrån Afrika har haft väldigt stora socioekonomiska problem, däribland Rinkeby.