Prenumerera
Prenumerera

Allt fler vill belysa problemet med att våldsporren har ”normaliserats”

Allt fler ser den normaliserade våldsporren som ett problem. De unga tjejerna är de som blir allra mest utsatta i och med denna utveckling. Både ungdomar och profesionella inom vården har reagerat via offentliga uttalanden och diverse skildringar.
Ungdomarna Dani Lind 21 och Flexix Thurfjell 20 år och har nyligen skapat en dokumentär som belyser porrberoende. Deras målgrupp är unga män och filmskaparnas budskap är att sexualundervisningen ”måste behandla porrkritiska samtal”, säger Dani Lind till SVT.

Dani och Flex förvånas inte över den senaste tidens denatt runt unga och porr och säger själva att våldsporren blivid ”normaliserad”.

I slutet av augusti publicerade dessutom Svenska Dagbladet en artikel om barnmorskan Katarina Svensson Flood, vars inlägg på sociala medier fått spridning. Hennes budskap var att unga pressas hårt till sex idag i en sexualusering värld där en hårdhänt bild av sexualitet blivit allt mer ”mainstream”, berättar hon för SvD.

– Det som anses mainstream kring sex är ofta hårdare än förr.

Katarina möter en verklighet på ungdomsmottagningarna där många unga tjejer har svårt att hantera denna press, en press som ofta kan leda till ångest och oro.

Hennes inlägg har resulterat i en uppblossad debatt kring ämnet och hur sexualseringen allt mer påverkar vår unga generation – vår framtid.