Prenumerera
Prenumerera
Copyright Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringsförklaringen – ”Fotbollstränare” och ”grannar” ska hantera gängbrottsligheten

”Fotbollstränare” och ”grannar” har ansvar för att lösa den växande gängbrottsligheten i vårt land. Detta var budskapet ifrån statsminister Stefan Löfven (S) i den regeringsförklaring som han framförde under tisdagen. ”Nazismen” och ”rasismen” är enligt honom landets stora problem.

Under tisdagen öppnades riksdagen åter efter sommaren och Stefan Löfven presenterade då sin regeringsförklaring, efter att kungen förklarat riksmötet öppnat. Löfven lyfte fram den globala uppvärmningen som vår tids stora ”ödesfråga” och poängterade att samhället nu måste ställa om för att nå de miljömål som anses nödvändiga.

– Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Vi ska fortsätta att vara världsledande i arbetet med att motverka den globala uppvärmningen och i genomförandet av Agenda 2030, sade han.

Gängkriminaliteten nämnde statsministern i väldigt kortfattade ordalag, trots att denna utveckling oroar allt fler i vårt land, däribland höga tjänstemän inom polisen.

– När gängen sprider skräck och våld är det ofta hårt arbetande människor som bor i utsatta områden som drabbas. Samhällets uppgift är att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten, sade statsministern.

Han klargjorde även att myndigheterna inte själva kan stävja den eskalerande våldsspiralen. Han lastar snarare över en stor del av ansvaret på samhället där bland annat ”Fotbollstränare” och ”grannar” anses vara nyckelspelare.

Oppositionen och högerdebattörer framförde tydligt sin kritik mot regeringsförklaringen. Den bedömndes vara förutsägbar och trött, enligt SvD.se.

Enligt moderatledaren Ulf Kristersson följer Löfven dogmantiskt januariavtalets 73-punktsprogram och är helt blind för den utveckling som sker i samhället idag.  Oppositionen markerade därpå att regeringsförklaringen, som framfördes den 8:e september, måste ha författats en vecka dessförinnan. För den senaste veckans insikter, krig de 40 familjeklanerna som polisen misstänker har infilterat det svenska samhället, nämndes inte alls, rapporterar SvD.se dessutom.

Det står klart att regeringen står handfallna inför samhällets stora kriser när miljöfrågan kommer så pass högt på tapeten, trots att den är så ointressant för flertalet. Det parti som värdesätter frågan, MP, fick bara 4,4 % av rösterna i valet men dikterar regeringspolitiken med stor kraft. Regeringens svaghet är till viss del en produkt av att den socialdemokratiska rörelsen är låst mellan olika väljargrupper och samarbetspartier.

Å ensa sidan finns en växande muslimsk population som allt mer utgör en viktig väljarbas och å andra sidan en svensk medelklass vars föräldrar röstat rött med vars barn nu allt mer ser hur socialdemokratin tappat grepp om de samhällsproblem som för Sverige mot ruinens brant – bland annat på grund av ohämmad islamsk invandring. Och det hela blir inte bättre av att vågmästaren MP får större inflytande än deras få riksdagsmandat representerar, och driver frågor som krockar med den stora arbetarväljarbas som värdesätter sina jobb framför symbolisk miljöpolitik.

Di.se rapporterar exepelvis att statsminister duckade för de stora stridsfrågorna. Han nämnde ingenting om ökade anslag till försvaret, trots att ryska hot nyligen framtvingade handling på Gotland. Arbetslösheten som kraftigt ökar nämnde han knappast heller. Regeringsförklaringen finns att läsa på regeringens hemsida.