Prenumerera
Prenumerera
Creative commons Frankie Fouganthin

5000 gängkriminella med vapen – säger en maktlös polismyndighet

De kriminella gängen växer i Sverige. Om detta råder inget tvivel och de får allt starkare grogrund att växa när lågkunjuktur och misslyckad integration ger dem större rekryteringsytor. Enlgit SvD finns tusentals gängmedlemmar som är beredda att skjuta varandra och polisen har varken resurser eller befogenheter att hantera situationen. Svevnska Dagbladet använder ordet ”massiva ansamlinga” av unga som slussas in i gängkriminaliteten.

Det är troligt att det finns mer pengar här att tjäna än på arbetsmarknaden som för de unga är väldig konkurrensutsatt.

– Vi har 5.000 medlemmar i kriminella nätverk i utsatta områden som är beredda att skjuta andra, det är grundproblemet, säger Mats Löfving vid Polisens nationella operativa avdelning (NOA), till SvD.

Här om dagen rapporterade flera svenska medier, därbland Expressen.se, att gängkriminalitten eskalerat så pass i Göteborg att kriminalla nätverk upprättat flera vägspärrar för att kontrollera bilar och demonstrera makt i stadens norra delar.

En stat upprätthålls när den kan försvara sitt våldsmonopol. I vissa områden har de polisiära myndigheterna tappat detta övertag i Sverige och det är viktigt för demokratin att den legala ordningen återupprättas.