Prenumerera
Prenumerera

Fortsatt konflikt i Vitryssland

Två veckor efter det beryktade valet är kämparviljan stark ifrån både regimen och oppositionen i Vitryssland. Nya massdemonstrationer planeras. President Alexander Lukasjenko beordrar därför armén att gå ut i full beredskap, enligt DN utsago.

Här om dagarna rapporterade flera svenska medier att rysk underrättelsetjänst anländ till Vitryssland och att Rysslands president Vladimir Putin och Lukasjenko nu för dialog om läget och hur upproren mot regimen i Vitryssland ska stävjas.

Under lördagen besökte Lukasjenko en militäranläggning för att inspekterade de trupper som han nu

kräver full beredskap för enligt DN.

Lukasjenko menar att massprotesterna är orkestrerade och finansierade av västländer och han tänker därmed försvara landet, och då framförallt landets västra delar enligt SVT. Lukasjenko har tidigare beordrat skärpt gränsbevakning för att stoppa utländska stridande och vapen från att komma in i landet. Enligt honom kommer också stora mängder pengar in för att finansiera protesterna rapporterar SVT dessutom.

– Det innebär att vidta stränga åtgärder för att skydda vårt lands territoriella integritet, säger han i intervjuer.

Oppositionen leds ifrån utlandet

Oppositionsledare Svetlanda Tichankovaskaja tvingades fly ifrån landet efter valet och befinner sig nu i exil i Litauen. Hon har hållt en presskonferens på distans och sagt att folket aldrig kommer acceptera det rådande styret. Hon eftersöker omvärldens stöd medan Ryssland markerat för omvärlden att detta är en inhems angeläget för Vitryssland.

– Jag har ingen anledning att kontakta Putin. Jag har ingenting att fråga Putin om förutom att respektera Belarus suveränitet, säger Tichankovskaja i en ny intervju med nyhetsbyrån Reuters under lördagen.

 

Alexander Lukasjenko blev invalde i det vitryska parlamentet 1990. Han har en bakgrund inom det militära och hade goda kontaktytor inom den militära apparaten redan då. 1994 började han, via omröstningar, föra Vitryssland mot den totalitära diktatur som landet är idag. Han har sedan sommaren 1994 rätten att själv upplösa parlamentet. Därmed faller det Vitryska parlamentet regeringsgranskande funktion bort.