Prenumerera
Prenumerera
Copyright Kristian Pohl/Regeringskansliet

BNP-ras för Sverige – sämst i Skandinavien

TT uppger att till och med Norge klarade Coronakrisen bättre än Sverige rent ekonomisk. Deras BNP sjönk med 5,1 procent medan Sveriges föll hela 8,6 procent. Dessa siffror är ifrån andra kvartalet 2020.

När vi jämför mot Danmark ser vi oenkligen även där ett större tapp men då på 7,4 procent och Finland har lyckats rädda sin ekonomi så pass att deras BNP-tapp enbart hamnar på 3.2 procent. Norges oljesektorn är en drivkraft för deras ekonomi vått och torrt men även med den borträknad så hamnar de på 6,3 i BNP-tapp, dvs ett lägre tapp än Sveriges.

Det intressanta är att Norge haft hårdare restriktioner än Sverige under Coronapandemin och detta till trots har de lyckats bättre med sin ekonomi.