Centerpartiet och Miljöpartiet tappar i den senaste mätningen från Sifo. Centern faller tillbaka till 8,0 procent ifrån 8,9 som de fick vid förra Sifo-undersökningen.

Socialdemokraterna ökar något i undersökningen. Det gör även Moderaterna, Sverigedemokraten och Kristdemokraterna.

Miljöpartiet hamnar under spärren på 3,7 procent och gör ett 0,5 procentigt tapp. Även Liberalerna faller bakåt något och hamnar på 2,8 procent av väljarstödet.

Förändringarna mellan blocken är små och det är troligare att Miljöpartiet, som är en tydlig del av ett regeringsalternativ, får stödröster och klarar spärren än att Liberalerna, som ligger längre ner under spärren, får det när de pendlat fram och tillbaka mellan blocken och har en stor del av sin väljarkår som är skeptiska till det SD-samarbete som de öppnar upp för.

Statsvetenskapsprofessor Jonas Hinnfors är verksam vid Göteborgs Universitet och kommenterar det hela till Göteborgs Posten.

Enligt Hinnfors har M och KD slutat växa på enbart radikal invandringskritik och kommer behöva bredda sig under valrörelsen, någonting som i sin tur kan leda till problem med samarbetet efter en valframgång.

– Då kan det potentiellt komma upp frågor där de har väldigt olika uppfattning. Skatter, bidrag, offentlig sektor. Pensioner. Det är tänkbara konfliktfrågor som jag tror att man är lite orolig för, säger Jonas Hinnfors till GP.

Skulle Miljöpartiet precis klarar spärren och Liberalerna åker ur riksdagen är det utifrån nuvarande opinionsläget större chans att det blir en rödgrön regering än en borgerlig. Marginalerna mellan blocken är små. Det rör sig om enstaka procent och kan förändras snabbt.


Förra mätningens resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 26,6 (26,1)

Moderaterna 21,9 (21,5)

Sverigedemokraterna 19,9 (19,6)

Vänsterpartiet 10,5 (10,6)

Centerpartiet 8,0 (8,9)

Kristdemokraterna 5,0 (4,7)

Miljöpartiet 3,7 (4,2)

Liberalerna 2,8 (3,0)

Övriga partier 1,6 (1,4)