Här om dagen tog riksdagens EU:nämnd beslut om att Stefan Löfven ska lyfta frågan om kärnkraft som lämpligt och hållbart alternativ för klimatomställning vid morgondagens EU-toppmöte. Statsminister anser sig dock inte skyldig att följa detta beslut.

– Nej, jag finner ingen idé att som svensk statsminister ta upp en fråga som ingen har på dagordningen, säger Löfven till SvD.

Han får dock mothugg ifrån oppositionsledare Ulf Kristersson som ser statsminister agerande som fullständigt ”oacceptabelt”.

Majoritetsbeslutet i EU:nämnden är ett resultat av att Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. De har en majoritet i nämnden som drev igen frågan men har ingen majoritet i riksdagens kammare.

Löfven anser inte att kärnkraftsfrågan står på dagordningen under morgondagens EU-toppmöte och bedömer att det kan skada Sveriges ”röst” i dessa sammanhang att avvika ifrån dagordningsstrukturen.

Därpå hänvisar han till att en majoritet i riksdagen, däribland V och C inte stödjer EU-nämndens uppmaning

Moderatledaren Kristersson anser emellertid att statsminister ska ta varje tillfälle i akt att lyfta fram och hitta lösningar för kärnkraften som verktyg för klimatomställning och effektiv energiförsörjning i Sverige och EU.