Åtta personer har åtalats i en omfattande härva gällande bidragsbrott i Stockholmstrakterna. Upp till 18 miljoner kronor kan ha betalats ut i egenskap av felaktiga assistansersättningar.

Assistanshuvudmannen/brukaren kan ha bluffat om sitt hälsotillstånd och därmed överdrivit sitt behov. Assistansbolaget som utfört arbetet har ägts av anhöriga till brukaren. Flera av assistenterna har också varit anhöriga.

Brukaren har enligt polisens pressmeddelande befunnit sig utomlands under långa perioder trots att denne krävt assistansstöd hemma i Sverige.

”Det har också kunnat visas på oegentligheter i den assistans som rapporterats in från familjemedlemmar. De har samtidigt som de uppgivit att de utfört assistentuppgifter jobbat på andra ställen eller ägnat sig åt andra dokumenterade aktiviteter.” skriver Per Wedsmark vid Stockholmspolisen i det pressmeddelande som presenterar åtalet och bakgrunden till det.

Åtalet omfattar perioden 2011 till 2020 och rör sig om stora summor pengar. De inblandade åtalas för grovt bidragsbrott där straffskalan vid fällande dom kan vara fängelse i upp till fyra år.

Imorgon börjar Moderaternas partistämma i Helsingborg och ett antal kände M-personligheter gick under dagen ut med en debattartikel i SvD där de försvarar sitt förslag om hårdare policy kring just välfärdsbrott. Förslaget går bland annat ut på att den som döms för Rut och Rot-fusk ska bli av med rätten att göra dessa avdrag i ett antal år framöver. Det är Moderaternas kommunalråd i Växjö, Oliver Rosengren, som är initiativtagare bakom förslaget. Han har en bakgrund ifrån partiets Ungdomsförbund Muf, där han har haft uppdrag på riksnivå.