-5.8 C
Stockholm
fredag, december 3, 2021

Bli plusmedlem

spot_img

Avhoppade islamske predikanten: Varje svensk moske har en salafist

I över 20 år var Anas Khalifa en av det starkaste salafistpredikanterna verksam i Sverige. Han har lämnat den radikala doktrinen och kallar nu denna form av islam ”för en cancer”, när han blir intervjuad av SVT.

– De sprider hat mot kristna och judar, starka fördomar om andra grupperingar. Grundbudskapet är hatet, påstår han i SVT:s 30 minuter under måndagskvällen.

Han menar att det svenska samhället har en naiva inställning till den fundamentalistiska delen av islam som finns här. Anas Khalifa bedömer att det finns livskraftiga salafistpredikanter vilka påverkar muslimer i Sverige mot det allt radikalare hållet. De finns i varje moské och online, förklarar han. Anas fick den uppfattningen när han som predikant reste från Boden i norr till Ystad i söder.

– Jag skulle säga att den påverkar mest. Jag har ingen statistik på det men jag har levt i den här sfären en väldigt lång tid. De mest karismatiska, charmiga, duktiga, men kanske inte de mest kunniga – det är salafisterna, säger han.

Han känner att denna teologiska inriktning framför allt når den yngre generationen muslimer.

Salafism är en bokstavstrogen och reaktionär trosinriktning inom sunnitisk islam som åter vill tillbaka till den muslimska religionen så som de tolkades de första generationerna efter profeten Muhammed.

Liknande artiklar

- Advertisement -spot_img

Senaste nytt