8.2 C
Stockholm
onsdag, september 22, 2021

Bli plusmedlem

spot_img
spot_img

Homosexuell präst vägrar viga heterosexuella i Svenska kyrkan

Prästen Lars Gårdfeldt är HBTQ-aktivist och tidigare socialdemokrat. Inför valet 2014 började han engagera sig i Feministiskt Initiativ. Redan 2004 erhöll han titeln årets kämpe på gaygalan. Han är själv homosexuell.

Inför årets kyrkoval går han nu ut i Sveriges Radio och säger att ha vägrar viga heterosexuella par. Det hela kretsa kring debatten om enskilda prästers väjningsrätt om att inte viga samkönade par vilket fortfarande finns som möjlighet i dagens kyrka.

”Då måste det gälla samma sak för mig som homosexuell, då får jag säga nej till heteropar”, säger ha i en intervju med SR.

Kyrkovalet närmar sig och frågan gällande väjningsplikten har blivit het. Borgerlig alternativ och POSK har gett vika och vill nu tvinga samtliga präster att via homosexuella. Sverigedemokraterna driver inte längre ett förbud om att kyrkan få via homosexuella.

Den enda nomineringsgruppen som vill förbjuda samkönade äktenskap i kyrkan helt är Alternativ för Sverige. Homosexuella har fått gifta sig i Svenska kyrkan sedan 2009.

 

 

 

Liknande artiklar

- Advertisement -spot_img

Senaste nytt