-5.8 C
Stockholm
fredag, december 3, 2021

Bli plusmedlem

spot_img

Rekordstor långtidsarbetslöshet

Enlig arbetsförmedlingens månadsstatistik för juli har det aldrig funnits så många långtidsarbetslösa (arbetslös över 12 månader) som i Juli. Antalet ökade med 25000 personer till 190 000 vilket utgör 46% av de arbetslösa och beräknas stiga ytterligare under året skriver TT.

Pandemin är en orsak, men antalet långtidsarbetslösa började öka drygt ett halvår innan pandemin började – räknades 141 000 personer in i den gruppen säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen till TT.

– Vi har aldrig haft så här många långtidsarbetslösa. Det är allvarligt och långa tider av arbetslöshet försvårar möjligheterna att komma ut i arbete, konstaterar Offesson därpå.

Enligt ekonomifakta är antalet långtidsarbetslösa 3,7% i Juli och så hög har den bara varit i närheten i april 2010 sedan februari 2006.  Av de 190 000 långtidsarbetslösa var 118 000 (62%) utrikes födda och ytterligare 82 000 har varit arbetslösa i 6-12 månader och befinner sig i gränslandet till att bli långtidsarbetslösa skriver TT

– Strukturomvandlingen med fortsatt digitalisering och teknisk utveckling har påskyndats under pandemin. Hade man inte rätt kompetens före pandemin hamnar man kanske ännu längre ifrån arbetsmarknaden nu, fortsätter Offesson.

 

Liknande artiklar

- Advertisement -spot_img

Senaste nytt