Den 3 mars anföll den afghanska flyktingen, Tamim Sultani, sju personer med kniv och enligt somliga källor även yxa i centrala Vetlanda. Tre av offren fick livshotade skador. Motiven bakom dådet är fortfarande oklara men det står emellertid klart att gärningsmannen vistades i Sverige i väntan på förlängt uppehållstillstånd. Sultani är tidigare dömd för narkotikabrott men har inte utvisats.

Säpo var inledningsvis inblandade men klev tillbaka när gärningen inte skulle utredas som en terrorhandling.

I lördags genomförde Alternativ för Sverige en spontan flygbladsutdelning i Vetlanda för att både hedra brottsoffren samt framföra sin kritik mot den politik som partiet anser vara orsaken till att detta ens kunde hända. AfS anser att massinvandringen till Sverige skapat ett sargat samhälle och en splittrad kultur där oro och våld gror.

”Vi vill uppmärksamma att vi är ett parti som bryr oss och framför vårt budskap om återvandring för att minska risken att liknande inträffar fler gånger” säger Elias som sitter med i kretsledningen för AfS i Kalmar, när vi på Svenska Morgonbladet talar med honom på söndagen.

Flera AfS kretsar hade pratat ihop sig inför lördagens sammankomst. Med banderollen ”Återvandring Nu” och flygblad presenterade de sin politik på torget från och med lunchtid.vetlanda - flygbladsutdelning - Alterantiv för Sverige - knivattack

När aktivisterna förberedda sig i stillsamhet på ett café klev polisen in för att konfrontera dem med diverse frågor gällande det som var planerat. ”Märkligt att de bara hittade oss där”, konstaterade Elias.

Ola Ulvås är kretsansvarig för AfS Blekinge och närvarande även han vid Vetlandaauktionen. Han reagerade i efterhand på den artikel som Höglandsnytt skrev där det ”slarvigt klumpade ihop AfS med NMR” vilka också befann sig i Vetlanda under helgen. Någon samverkan organisationerna emellan föreligger inte.

Ola berättar därför hellre för oss om hur AfS medlemssiffror kraftigt stigit det senaste året och hur detta avspeglas i även hans krets. Han skildrar hur AfS fick positiv respons ifrån förbipasserande som tog emot deras flygblad i Vetlanda i lördags. Ola tyckte emellertid att det var synd att det fanns svenskar som de mötte vilka uttryckligen tog ”våldsbenägna invandrare till försvar” i ett läge när ”Sverige blöder på många vis”.

AfS i opinionen

I den senaste demoskopundersökningen fick övriga partier 2,2 procent av väljarstödet. Detta var en uppgång med 0,5% sedan förra demoskopundersökningen.

Fi och Piratpartiet är nästintill avvecklade medan Medborgerlig samling enbart har fått någon tiondel av väljarstödet vid riksdagsvalen. Det är då högst troligt att siffran på 2,2 procent väl speglar AfS väljarstöd.

Ola ser det som beklagligt att svensk ”slaskmedia” inte belyser partiet och dessa siffror på ett mer nyanserat vis.