18.8 C
Stockholm
onsdag, juli 28, 2021

Bli plusmedlem

spot_img
spot_img

Pandemilagen: Tillsyn kommer ske via angiveri

Idag träder den nya pandemilagen i kraft. Landets länsstyrelser får nu tillsynsansvaret för att gym, simhallar och butiker anpassar sig efter de krav som regeringen ställer. Det kommer däremot inte finnas resurser för att professionell och rättssäkert arbetet med tillsyn. Myndigheterna kommer i grund och botten vara beroende av angiveri ifrån allmänheten, skriver SVT.

Lagen gäller fram till den 30 september iår. Bland annat gym och butiker kommer behöva räkna kvadratmeter i relation till hur många som befinner sig i lokalen för att se till att antalet besökare inte överskrids en person/kvadratmeter-kvot.

Trots frigjorda resurser är det i princip ett angiverisystem som länsstyrelserna nu uppmuntrar till.

– Vi kan inte kontrollera alla. Det går inte, säger Ulrika Samuelsson till SVT, avdelningschef på Länsstyrelsen i Västra Götalands Län men poängterar att man har ett gott samarbete med samhället för att få in tips.

Även länsstyrelsen i Stockholm arbetar på liknande vis.

Tanken är att den initiala tillsynen ska bestå utav råd och stöd innan mer regelsättande och bestraffande åtgärder tillämpas.

– Verksamheterna måste få en chans att göra rätt för sig, säger Ulrika Samuelsson på Länsstyrelsen i Västra Götalands Län som tillägger att de första kontrollerna inte kommer att göras förrän tidigast i slutet av nästa vecka, rapporterar SVT.

Hela idén med en rättsstat är att allt agerande ifrån myndigheter utgår utifrån tydliga regelverk och inte utifrån vad medborgarnas säger om varandra.

Liknande artiklar

- Advertisement -spot_img

Senaste nytt