4 C
Stockholm
lördag, oktober 23, 2021

Bli plusmedlem

spot_img
spot_img

Låg inflation och hög arbetslöshet bland yngre

Avmattad inflation

Septembers inflationsstatistik ifrån SCB har äntligen ankommit. Inflationstakten har minskat med 0,3 procent under september ifrån den redan låg nivån på 0,7 procent. Denna minskning var mer än analytikerna hade väntat sig. Även Riksbankens prognos hamnade på en något högre inflationsförväntning än den septembersstatistiken påvisade, skriver Dagens Industri. Priserna på resor och rekreation är enligt SCB-siffrorna den största orsaken till att inflationstakten har dämpats. De ökade coronarestriktionerna är givetvis en grundorsak till just detta och den sjunkande inflationstakten är en signal på en kraftigt avmattning i ekonomin.

Denna utveckling är starkt sammanflätad med den kraftigt stigande arbetslösheten. Denna arbetslöshet har dessvärre inte fördelats symmetriskt över populationen i Sverige. Det är framförallt de branscher som landets ungdomar har som ingångsbranscher som drabbats hårdast av pandemin. I en SVT-intervju säger nationalekonomi professor, Ander Forslund at ungdomarna drabbats ”oproportionerligt” hårt.

En arbetslöshet som drabbar de yngre

Många av de branscher som nu drabbas på grund av pandemin är typiska ingångsbranscher för unga arbetssökande. Det slår oproportionerligt hårt mot ungdomar, menar Anders Forslund, professor i nationalekonomi. Han noterar även att invandrare kommer hamnar i arbetslöshet i stor utsträckning nu, rapporterar SVT.

– På kort sikt blir det svårare att få jobb och det drabbar främst unga som ska ut på arbetsmarknaden och nyanlända. Sedan vet vi från tidigare forskning att det brukar ta tid att ta igen det man förlorat. Jämför man två unga, en som kommer ut till arbetslöshet och en som kommer ut i arbetslivet när det inte är lågkonjunktur, så sitter eventuella problem i ett bra tag för den som kom ut i arbetslöshet, säger Anders Forslund till SVT. Anders Forslund arbetar för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Enligt Forslund kan forskning tydligt påvisa att ungdomar som drabbades hårt under 90-tals krisen och 2008 års finanskris fått påtagligt sämre socioekonomisk situation många år efter krisen än deras jämnåriga som klarade sig arbetslivsmässigt under kriserna.

 

Liknande artiklar

- Advertisement -spot_img

Senaste nytt